
NASI KUNING
Hidangan utk 5 orang
Bahan-bahan:
3 cawan beras
3 1/2 cawan air } jika guna beras lembut kurangkan 1/4 cawan air atau mengikut kesesuaian beras tersebut
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil garam
pewarna kuning
2 helai daun pandan } disimpul
Bahan utk menumis:
1 sudu besar minyak sapi - kalau nak ganti majerin pun ok, kurang skit kolestrol
2 sudu besar majerin
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 inci halia }
3 ulas bawang merah } dimayang
1 ulas bawang putih }
Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan.
Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk. Masukkan bahan tumis.
Goreng hingga naik bau/kekuningan.
Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
Masukkan air, susu dan beberapa titis pewarna kuning.
Tanak hingga masak, gemburkan nasi dgn garpu.
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk
Nota: Jika tanak dlm rice cooker, bila butang dah naik biarkan dlm 10 minit baru gemburkan, supaya nasi masak dgn elok
GULAI IKAN AYA/TONGKOL
Bahan-bahan:
1 ekor ikan aya / tongkol yang sederhana besar (600 g)
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar rempah kari ikan Babas }bancuh dgn sedikit air panas utk dijadikan pes
sedikit gula melaka jika suka
garam secukup rasa
5 sudu besar minyak untuk menumis
1/3 sudu kecil halba
Bahan kisar
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji kelapa – dijadikan 4 cawan santan
2 cm. halia
2 cm. lengkuas
4 keping asam gelugur
1 cm kunyit hidup
Cara membuatnya:
Ikan dipotong kecil, dibasuh dan ditoskan
Kemudian direbus dengan sedikit air, sedikit garam dan 2 keping asam gelugur
Biarkan sehingga mendidih dan hampir kering airnya, ketepikan
( Boleh juga disediakan sehari lebih awal atau disimpan satu malam kemudian dibuat gulai )
Panaskan minyak, masukkan cili kisar diikuti bahan kisar yg lain
Goreng hingga wangi dan agak garing masukkan pes rempah.
Tumis lagi sehingga pecah minyak kemudian masukkan santan.
Apabila mendidih masukkan ikan yang telah direbus tadi, halba, 2 keping asam gelugur, gula melaka dan garam secukup rasa
Renehkan sehingga agak pekat sedikit baru diangkat
Sedia utk dihidangkan
No comments:
Post a Comment